Mitä energiahoito on?

Mitä energia on?

Olet varmasti kuullut sanottavan, että kaikki on energiaa. Ja näin onkin. Kun tutkitaan yksittäistä atomia, mikä toimii kaiken elollisen ja elottoman pienimpänä rakennuspalikkana, koostuu se materiasta ja energiasta. Materiaa ovat kvarkit, neutronit, protonit ja elektronit, loppuosa on energiaa. Itseasiassa tämä tulisi esittää toisin päin, sillä yli 99% atomista on energiaa ja vain alle 1% materiaa.

Energiaa on siis kaikki. Ja kaikkialla. Aurinko tuottaa suurimman osan maapallon energiasta. Energiaa on maassa ja ilmassa. Kun energiahoidossa hoitaja energisoi, virrattaa hän tätä maassa ja ilmassa olevaa energiaa kehonsa kautta. Hän ei siis anna omasta energiastaan.

Energia on koko ajan liikkeessä. Energia virtaa kehoon ja sieltä pois energiakeskusten kautta. Nämä ovat kehossa alueita, joissa risteää myös erityisen paljon hermoja, minkä vuoksi niitä voidaan kutsua myös hermokeskuksiksi. Voit kuulla niitä kutsuttavan myös chakroiksi. Kehon sisällä energia virtaa energiakanavia eli meridiaaneja pitkin. 

Mitä energiahoito on ja miten se vaikuttaa? 

Energiahoito on kehon tasapainoisen tilan eli homeostaasin edistämistä autonomisen hermoston kautta. Autonominen hermosto toimii ilman tietoista ohjausta sisältäen kaksi haaraa: sympaattisen ja parasympaattisen hermoston. Sympaattinen hermosto on aktiivisena silloin, kun sinun täytyy saada aikaiseksi ja suorittaa, eli toisin sanoen enemmän tai vähemmän stressaavissa tilanteissa, ja silloin, kun tilanne lamaannuttaa sinut täysin. Parasympaattinen hermosto on sympaattisen hermoston toinen haara ja sen ollessa aktiivisena keho ja mieli rentoutuu ja palautuu stressaavista tilanteista.

Stressi on lyhytkestoisena terve ja aikaansaava voima. Nykyajan tehokkuuskeskeisessä maailmanmenossa on kuitenkin hyvin yleistä, että vähintäänkin matalatehoinen stressi on päällä koko ajan: on kiire, dead line lähestyy, pitäisi saada valtavasti aikaan, suorittaa ja olla tehokas koko ajan, huolehtia lasten harrastuksista, nähdä ystäviä, harrastaa liikuntaa, laihduttaa jne. Nämä kaikki ja paljon muita nykyajalle tyypillisiä stressin aiheuttajia kun pinotaan yhteen, on lopputuloksena pitkäkestoinen stressi. Kun stressi kestää riittävän pitkään ja pitää sympaattisen hermoston aktiivisena, hermostolle muodostuu koko ajan haastavammaksi ja haastavammaksi päästä takaisin parasympaattiseen tilaan. Energiahoidon tehokkuus piileekin siinä, että se voi purkaa tehokkaasti kroonista stressiä autonomisesta hermostosta, jolloin parasympaattinen hermosto aktivoituu ja saa aikaan kehon luonnollisten korjaustoimenpiteiden käynnistymisen sekä kehon palautumisen tasapainoiseen tilaan. 

Keho pääsee korjaamaan itse itseään; kuten se on suunniteltu.


Miten energiakierto vaikuttaa terveyteen?

Kuten sanottua, energia liikkuu kehoon, kehossa ja kehosta koko ajan. Joskus kuitenkin energiakierto häiriintyy. Syntyy tukoksia, jotka estävät energian virtaamista vapaasti ja elinvoimaisuutta luoden kehossa. Kun energiakierto häiriintyy, hermosto reagoi ja solujen välitön ja tehokas kommunikointi, solusignalointi, häiriintyy aiheuttaen häiriöitä ensin solujen, sitten kudosten (esim. suolinukka), elinten (ohutsuoli), elinjärjestelmien (ruuansulatusjärjestelmä) ja lopulta koko elimistön tasolla.

Näitä energiatukoksia aiheuttavat erilaiset traumaattiset kokemukset ja padotut tunnereaktiot, joita meille jokaiselle kertyy elämän varrelta heti syntymästä lähtien ja jopa sitä ennen. Nykytiede osoittaakin, että käsittelemättömät traumat voivat periytyä jopa muutaman sukupolven takaa.

Energiahoidossa puretaan näitä tukoksia, eli hoidetaan oireen juurisyitä. Joskus juurisyy on hyvin pinnassa ja hoito tuottaa tulosta välittömästi. Joskus taas juurisyy on todella syvällä, vuosien takana ja haudattuna monien kivuliaiden elämäntapahtumien ja tunnereaktioiden alle. Juurisyyn syvyys onkin se, mikä vaikuttaa hoitotuloksen nopeuteen. Joskus yksikin hoitokertaa riittää poistamaan juurisyyn ja saa aikaan oireen poistumisen. Usein hoito on kuitenkin kuin sipulin kuorintaa, jolloin kerros kerrokselta kuoritaan tukoksia pois, kunnes juurisyy tulee esiin ja poistettavaksi. 

Hellävarainen mutta tehokas hoitomuoto sopii kaiken ikäisille

Hoito on hyvin hellävaraista. Hoidossa ei manipuloida tai niksautella manuaalisesti mitään, minkä vuoksi se on hyvin turvallinen hoitomuoto. Energiahoito sopii mm. heille, jotka eivät kipujen tai muiden syiden vuoksi voi vastaanottaa hierontaa, fysioterapiaa tai muita fyysisesti kehoa manipuloivia hoitomuotoja.  Turvallisuutensa vuoksi energiahoito sopii erinomaisesti ihan kaikille, vauvasta vaariin. Hoitoa annetaan kevyesti koskettaen tai hermokeskuksiin kehon ulkopuolelta vaikuttaen. 

Energiahoito on upea hoitomuoto myös eläimille. Eläimille energiahoito on hyvin luonnollista ja ne ottavatkin vastaan erittäin hyvin ja tehokkaasti.Kuinka nopeasti voit odottaa hoitotuloksia?

Hoitokertojen tarve on hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttavat vaivan laatu ja moninaisuus. Yhdelläkin hoitokerralla voidaan saada vaiva paranemaan, mutta yleensä kolme hoitokertaa on hyvä alkusysäys kehon paranemisprosesseille. Hoitokertojen määrään vaikuttavat juurisyiden syvyys ja voimakkuus eli elämän aikana koettujen haasteiden, traumojen ja tunnereaktioiden määrä ja intensiteetti. Esimerkiksi vauvat ja lapset saavat yleensä avun hoidosta hyvin nopeasti, koska heillä tätä stressihistoriaa on vähemmän. Rankan historian omaava henkilö saa yleensä heti helpotusta lyhyemmäksi aikaa, mutta voi tarvita useamman hoitokerran saadaksensa pysyvän avun. 

Itse hoitotapahtuma on vasta hoidon alkusysäys. Hoitotilanteen jälkeen hoito jatkuukin kehossa noin 3-5 päivää hermoston purkaessa ja tehdessä korjaustoimenpiteitä. Etenkin alussa olisi hyvä saada kolme hoitokertaa 5-7 päivän välein, jolloin hoidon vaikutus säilyisi jatkuvana ja hermostolla olisi rauha korjata kehoa pidempään. Tämän jälkeen hoitokertoja voidaan yleensä harventaa ja ylläpitoon riittääkin usein hoito 1-2 kuukauden välein.